top of page
  • Skribentens bildinfovivaviktoria

Behå-djungeln och vanliga frågor vi får.

Uppdaterat: 17 jan. 2022

Välkommen till behå-djungeln!

Det finns oändligt många olika material, modeller och egenskaper på olika bh:ar.


Över 80% av alla behåbärare går runt i fel storlek - låt oss ändra på det.

Du ska alltid ha 80% av lyftet i omfånget och endast 20% av trycket på axelbanden.


Vanliga frågor rörande underkläder hos Viva Viktoria:

- Vad har jag för storlek i behå?

- Varför skaver min bh?

- Varför glider mina axelband av på min bh?

- Varför glappar min bh i kupan?

- Varför hittar jag ingen bh som passar mig?

- Varför stämmer aldrig måtten de visar på hemsidor?

- Varför är det så svårt att beställa hem bh:ar?

- Varför ska jag välja att handla just hos er?

- Säljer ni badkläder?

- Även när jag har fått hjälp tidigare så känns det inte bra, varför är det så?

- Varför är det så viktigt att få hjälp i en fysisk butik?

- Varför kostar era bh:ar det de gör och varför säljs inte separata byglar?

- Varför är det svårt att hitta framknäppta bh:ar?

- Varför får jag ont av byglar?

- Varför knäcks mina byglar?

- Varför känns min bh inte bra längre?

- Varför rullar mina trosor?

- Vad är ett shape plagg och vad är det till för?

- Varför får jag inte maskintvätta bh:ar?

- Vad säljer ni för storlekar?

- Varför är min bh grå?

- Hur ska jag tvätta mina underkläder?

- Varför ska jag inte snurra min bh?

- Varför är min bh knölig?

Svar:


- Vad har jag för storlek i behåar?

Du har ytterst sällan samma storlek i flera olika typer av bh:ar. Även inom samma märke kan det skilja sig en hel del på olika bh:ar. Det är därför det är så viktigt att prova sig fram tills man hittar rätt storlek i olika modeller. Ibland kan till och med olika färger göra att storlekarna skiljer sig, framför allt mörka färger brukar göra att tyget är mer ihopdraget (speciellt svart) och sitter åt mer.


- Varför skaver min bh?

Det finns självklart aldrig ett lätt svar på dessa frågor då det kan bero på olika anledningar, det bästa är om ni kommer in till oss så brukar vi kunna gissa oss till vad problemet beror på.

Vanliga anledningar är:

- Fel storlek

- Fel modell för din kropp

- Vassa sömmar/kanter

- Allergi


- Varför glider mina axelband av på min bh?

Det vanligaste felet när axelbanden glider av är att du har valt ett för stort omfång på behån. Om bh:n är anpassad efter ett större omfång än du är kommer banden att sitta för långt ut på dig och därmed glida av.

En annan vanlig anledning är att du har en eller två sluttande axlar, då krävs det att du väljer en bh som har axelbanden extra nära nacken och tänka på att undvika till exempel balconetter som oftast har banden extra långt ut.


- Varför glappar min bh i kupan?

Det vanligaste svaret på varför din kupa glappar är faktiskt att den är för stor i omfånget. När du inte längre har stödet underifrån kommer bh:n att lyfta (ja, oavsett hur hårt du drar åt axelbanden) från kroppen och skapa en glipa upptill.

En annan vanlig orsak är att man har tappat volymen upptill av brösten på grund av viktnedgång/amning/ålder osv – i detta fall brukar man generellt behöva byta bh-modell eller storlek, oftast både och.


- Varför hittar jag ingen bh som passar mig? Varför är det så svårt att beställa hem bh:ar?

Svaret är enkelt, du har inte varit hos oss innan och fått en bh utprovad.

I och med att det finns oändligt många modeller och olika typer av bh:ar som skiljer sig i storlekarna är det näst intill omöjligt för er kunder att veta vad ni ska ha. Även när ni provar är det svårt att själv avgöra vad felet är, och ibland känns det bra i provhytten när ni står stilla men när ni faktiskt använder bh:n sitter den inte så bra längre. Det är därför vi bh-experter finns här för er, kära kunder. Och eftersom du generellt måste prova flera bh:ar för att hitta rätt storlek är det ganska kostsamt att skicka efter underkläder.


- Varför stämmer aldrig måtten de visar på hemsidor?

Hittills har vi aldrig stött på en guide över storlekar och mått som stämmer överens med verkligheten.

- Varför?

Jo, det är nämligen så att ingen människa är en docka och alla har unika kroppar som inte passar en mall. One size does not fit all, som vi brukar säga.

Eftersom dessa tabeller inte tar i akt att man kan vara olika byggda i kroppen, har mer eller mindre mjuka kroppar eller att alla bh-modeller är olika i storlekarna så kan du inte låta en dator eller tabell avgöra din storlek. Oftast kanske den ger en ungefärlig guide över din rätta kupstorlek men 10/10 gånger är det i kombination med ett omfång som inte stämmer och behån sitter därmed inte som den ska.


- Varför ska jag välja att handla just hos er?

Vi hjälper alltid till med utprovningen av underkläder, badkläder, nattplagg och kläder för de som vill. Vi ser med andra ögon än det ni ser, vi ser ganska direkt när något är galet och vad felet beror på. Hos oss behöver ni inte springa – det löser vi, ni kan sitta kvar i provhytten medan vi hämtar dina blivande under&kläder.

I och med ditt första köp registrerar vi (om du vill) dina köpta storlekar, modeller och färger.

- Varför?

Då behöver du aldrig börja om. Vi kan våra modeller och vi vet vilka ungefärliga storlekar ni ska ha i andra modeller från andra märken. Vi vet framför allt vad ni inte ska välja och vi ser vilken stil ni gillar. Man kan dessutom lägga in en liten önskelista under sitt namn för att underlätta framtida köp av era respektive.

Vi har också en sida där du kan boka bland annat utprovningar, men du får alltid hjälp i butiken med detta oavsett när du kommer in till oss. Det kostar ingenting att boka en tid och det kan du göra här: https://vivaviktoria.bokadirekt.se.

Syftet med kundregistret är inte för att skicka reklam, det har vi ett separat system som gör om man vill ha nyhetsbrev.

Syftet är att underlätta era köp, era respektives köp och så att ni inte behöver prova mängder med varor i onödan.


- Hur mäter ni för att välja storlekar:

Efter ett par år inom branschen har vi upptäckt att det är lättare att via ögonmått mäta era storlekar än att krångla med ett måttband.

Vi är mera pricksäkra med våra ögonmått än måttbandet är.


- Säljer ni badkläder?

Vi säljer bra badkläder som känns bra, sitter bra, och håller bra (om du sköter om de tvättråd vi ger er) året runt!


- Även när jag har fått hjälp tidigare så känns det inte bra, varför är det så?

Om det uppstår med tiden kan det vara så att du (ibland är det knappt märkbart) har förändrats i kroppen. Kroppen omfördelar sig med tiden och med olika faser i livet byter vi storlek minst 7 gånger i livet. Om du har haft samma storlek hela livet har du med största sannolikhet haft fel storlek eller så är du en enhörning.

Ett annat vanligt fenomen vi stöter på i butiken är när kunderna frågar oss om deras bh de kom hit i som inte känns bra; när andra butiker inte haft alla storlekar i modellen och måste korrigera omfånget för att få kupan att passa (ett större omfång ger dig en större kupa). Eftersom det tillhör ovanligheten att kuporna går upp i större storlekar kan du inte gå ner i omfånget, då blir kupan för liten.


- Varför är det så viktigt att få hjälp i en fysisk butik?

Vi kan vårt sortiment och vi är inte begränsade med storlekar. Gynna oss mindre lokala butiker som faktiskt har era storlekar i olika modeller, vi vill bara hjälpa er. Det är det vi brinner för. Som tidigare nämnt under frågan ”Varför stämmer aldrig måtten de visar på hemsidor?” bör du aldrig lita blint på guiderna, det kommer kosta dig mer i längden. Hos oss slipper du dessutom betala frakt!


- Varför kostar era bh:ar det de gör och varför säljs inte separata byglar?

Från vissa leverantören kan en bh ta ca 1,5-3år att utveckla och testa på olika människor, materialen är bättre, de andas och skaver inte, det är metall i stället för plast, det ska tillverkas flera olika storlekar med olika mått.

Vi har till och med en leverantör som syr sina bh:ar för hand i en fabrik i Frankrike (Chantelle). Bh:arna sitter bättre, känns bättre och håller längre (när du följer våra skötselråd).

Varje unik storlek har ett speciellt mått och i och med detta går det inte heller att byta ut byglar som knäckts då varje märke, enskild modell och storlek har en unik form och storlek i metall.


- Varför är det svårt att hitta framknäppta bh:ar?

Det som många inte vet är att det faktiskt är svårare att knäppa bh:ar fram än i ryggen. Det beror på att du oftast måste ha axelbanden på dig direkt när du knäpper i framknäppt bh. Axelbanden hämmar din rörelseförmåga och gör det därmed svårare att knäppa den, och gör det dessutom svårare att välja din rätta storlek i bh.

En annan anledning till att det inte finns så många framknäppta bh:ar är att den viktigaste delen på bh:n är det partiet som sitter mellan brösten och håller kuporna på plats. Om du skulle testa en bh med ett tunt tyg så skulle du märka direkt att den känns väldigt otrygg och osäker som modell jämfört med en som har ett mera stadigt tyg.- Varför får jag ont av byglar?

Om dina byglar gör ont så har du antingen valt fel modell eller storlek. Det är nästan uteslutande det som är problemet. Om du har rätt modell och storlek men ändå känner av bygeln kan det bero på att du under dagen sjunker ihop i hållningen, det är vanligt vid sittande yrken (speciellt i slutet av dagen). En bygelfri bh kommer aldrig att sitta riktigt lika bra som en med bygel men de blir bättre och bättre för varje år som går. Om du är krökt i ryggen eller sitter i rullstol är det också vanligt att känna av bygeln, i dessa fall rekommenderar vi oftast en bygelfri behå.


- Varför knäcks mina byglar?

De vanligaste anledningarna till att byglarna knäcks är vid sittande yrken eller att kupan blivit/är för liten eller att trycket från bysten blir för tungt för bh:n och orsakar den i längden att knäckas. De kan också knäckas om du sätter på dig bh:n på fel sätt.

Om du knäpper bh:n uppochner och vrider runt den kommer den garanterat att gå sönder och bli sliten snabbare. Vi på Viva Viktoria kallar denna metod att ta på sig bh:n för ”bh-döden”.


- Varför känns min bh inte bra längre??

Din bh eller du har förändrats. Antingen har du ändrat dig i kroppen eller så behöver du justera din storlek eller modell. Eller så har din bh blivit större runtom/i kupan med tiden. Ett vanligt misstag är att missta ett för stort omfång med att bh:n blivit för stor i kupan. Om bh:n glappar upptill i kupan är det i runda slängar 70% av tiden omfånget som är problemet och 30% av tiden är det kupan som är för stor.


- Varför rullar mina trosor?

Du har valt fel modell eller storlek, precis som med bh:ar så passar inte alla i alla trosmodeller.

Ex: De personer som är något mindre över rumpan men större över magen behöver en trosa med en resår upptill för att de inte ska rulla och en stretchig modell för att den inte ska fladdra över rumpan, sen gäller det att den är rätt i höjden också.


- Vad är ett shape plagg och vad är det till för?

Ett shape plagg eller så kallad ”hålla in produkt” eller ”Spanx” är plagg som slätar ut och håller till kroppen, dvs mindre fladder (som är mänskligt). Många misstar dessa produkter för att ge samma effekt av en riktig korsett, men det är inte riktigt samma effekt som stålfjädrar kan ge, det är dessutom väldigt obehagligt med stålfjädrar mot kroppen en festlig kväll när det är meningen att du ska vara avslappnad och ha roligt. En shaping produkt är till för att släta ut under kläder för att ge kläderna ett bättre fall.

Speciellt vid tunna åtsittande plagg kommer du aldrig åstadkomma samma fall som fotoredigerade kändisar eller influencers gör, men du kommer att märka av stor skillnad på fallet från din normala kropp till den utslätade versionen av din kropp.

Det finns olika typer av plagg, de vi säljer är: Trosor, bodys, underklänningar, linnen, midjeformare och en modell som fångar in både lår och mage.


- Varför får jag inte maskintvätta bh:ar?

Det dyraste misstaget med att tvätta dina bh:ar i en tvättmaskin är att maskinen kan gå sönder. Utöver att du kan förstöra andra plagg i tvättmaskinen kan bh:n går sönder. Bara för att det inte har hänt dig hittills betyder inte det att det aldrig kan hända, det har dessvärre hänt många av våra kunder.

Nej, det spelar ingen roll om du har en tvättpåse eller tvättar i en lägre grad, påsen är till för att skydda maskinen från behån när den går sönder, inte tvärtom.

Se exempel på vad som kan hända när man tvättar bh:n i maskin:

Den här bh:n har vi fått av en kund som tvättade sin bh i en lägre grad och i en tvättpåse.

Trots detta har bh:n fastnat med troligtvis en hyska (hyskorna på våra bh:ar är rejält slitstarka) och lyckats ta sönder tvättpåsen och därmed också riskerat tvättmaskinen.

Som ni också ser på bilden har bygeln ett hölje ovanpå metallen för att den inte ska vara vass.

Om du tvättar bh:n för ofta eller i för hårt vatten (maskintvätt) så kommer höljet successivt lösas upp med tiden och när höljet försvinner blir bygeln vass. När bygeln är vass kan den till slut hoppa ut genom tyget.


- Varför hoppar min bygel/mina byglar ut?

När du sätter dig på dig bh:n fel, tvättar den i maskinen eller har förändrat dig i storlek kan bygeln hoppa ut. Om det däremot hoppar ut väldigt fort efter ditt köp är det med största sannolikhet en reklamation.


- Vad säljer ni för storlekar?

Vi säljer engelska A-K och europeiska A-O i bikini och bh beroende på vilken modell det är och hur högt den går i kupan. Vi förstår att det känns trist när vissa modeller inte går upp i storlek men det finns alltid en anledning till det. Om en av våra leverantörer har bestämt sig för att inte tillverka en större storlek är det troligtvis för att den inte håller för den storleken, även om den skulle kännas bra tillfälligt i provhytten kommer besvären uppstå med tiden.

En bh som ska klara mer tyngd behöver andra material och behöver göras på ett annorlunda sätt för att dels hålla bättre men framför allt för att sitta bra.

Omfången varierar på samma sätt i olika modeller från 60-125, med något färre utbud i vissa modeller i bikini.

Badkläder, kläder och nattplagg har vi i storlekarna XS-3XL och 34-54.


- Varför är min underkläder/kläder grå och inte vita längre?

Det är väldigt svårt att försöka hålla kläder och underkläder vita. Det du alltid ska undvika är vitt tvättmedel eftersom det bleker. Om det är ett vitt plagg som var grått från början i produktion och du bleker det försvinner det övre lagret färg (vit) och då får du fram den gråa färgen. Om du tvättat i maskin kan det vara bra att köra en rengöring av maskinen mellan mörk och ljus tvätt då det kan sitta kvar rester av färgerna från den mörka tvätten som förs över till dina vita tvätten. En till anledning till att vita tvätten kan bli grå är om det finns kalk i vattnet.


- Hur ska jag tvätta mina underkläder/kläder?

Följ alltid tvättråden på plagget du har köpt. Alla plagg tar stryk av sköljmedel, sköljmedel är en riktig bov, både för miljön och dina kläder. Om du har ett plagg som är statiskt kan du använda ättika (inte för mycket).

Köp ett bra tvättmedel som luktar gott i stället för sköljmedel. Du gör dig själv en otjänst när du använder sköljmedel. Vanliga fel som sköljmedel orsakar är att elastanet förstörs och att materialen blir täta och slutar andas. Har du som använder sköljmedel sett att det hoppar ut små gummitrådar i resåren? Det är på grund av sköljmedel, annars händer det ytterst sällan fram tills det är dags att köpa nya. Dina bh:ar ska alltid tvättas för hand och inte i en tvättmaskin, använd en mild och rengörande tvål.


- Varför kan jag inte lyfta mina bröst högre?

Många vill få upp sina bröst så högt som möjligt (och då menar vi kunder som har köpt rätt storlekar och modeller) och det fixar vi! Men vi kan tyvärr inte trolla, brösten kommer sällan så mycket högre upp på grund av en push-up bh, de sitter där det är proportionsenligt med just din unika kropp och ingen av oss kan trotsa tyngdlagen.


- Varför ska jag inte snurra min bh?

Om du snurrar runt din bh runt kroppen när du tar på dig behån varje dag kommer den att nötas betydligt mycket snabbare än om du knäppte den direkt bak i ryggen. Eftersom omfång och kupa går hand i hand tappar den automatiskt stödet och börjar bli glapp i kupan på grund av detta. Dessutom drar du ut tyget och det resulterar i att den tappar sin stretch och blir i stället hård och obehaglig även om den var mjuk och skön från början. Det följer även med andra problem när du snurrar din bh i stället för att knäppa den där den ska sitta. Bland annat att du väljer en större (och fel) storlek för att du ska kunna dra runt den lättare.


- Varför är min bh knölig?

När du viker en bh med kuporna i varandra för att spara plats i garderoben tvingar du din formpressade bh att byta form – fel form. Då blir den knölig och kanten upptill kommer att vika ut sig.

1 268 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vart du kan handla framöver...

Kära underbara kunder, TACK för den här tiden! Här kommer ett gäng underbara butiker med bra sortiment & service: UPPLANDS VÄSBY, TROS-SHOPEN LULEÅ, IA DAMUNDERKLÄDER NORRKÖPING, BODYLINE PITEÅ, SHOP

Comments


bottom of page