top of page
  • Skribentens bildinfovivaviktoria

Handla med miljön i tankenSom konsument finns det ett ansvar gentemot miljön. Att innan man handlar tänker man igenom vad som påverkar miljön minst. Vi alla vill ju ha kvar vår vackra planet och då måste vi arbeta tillsammans.

Vi på Viva Viktoria tycker det här är väldigt viktigt. Därför har vi sammanställt 3 punkter som ni kan tänka igenom innan ni handlar nästa gång:


1. Kvalité framför kvantitet. Att köpa ett flertal billiga produkter i sämre kvalité är något många gör hellre än att spendera lite mer pengar på några färre produkter i bättre material. I första stund kanske detta känns rimligt för du får ju mer för pengarna, eller hur? Det behöver inte vara fallet. Produkter i sämre kvalité håller oftast inte lika längre som en likadan produkt i starkare material och bättre producerad. Därför leder detta till att du måste köpa fler produkter under en längre tidsperiod då de går sönder. Ett bra exempel på detta är mig själv: Under min studieperiod köpte jag billiga jeans från en kedja för ca 300 kr styck. Dock gick dessa jeans sönder på ca 2 månader vilket resulterade i att på ett år la jag sammanlagt runt 1800 kr på 6 par jeans! Istället kunde jag ha investerat i 2 par dyrare men bättre jeans för samma slutpris som hade haft troligtvis en längre livstid än 1 år. Så genom att minska kvantiteten minskar vi även över konsumtionen.

2. Ha koll på produktionen. Vet du hur tröjan du har på dig just nu blivit producerad? Om svaret är ja, så bra! Men mer ofta än inte är svaret nej. Genom att vara medveten om hur företaget arbetar och vad som sker med svinnet av materialet i produktionen kan du minska miljöpåverkan ytterligare. Visste du tillexempel om att det blir mindre tygsvinn i produktionen av en hipstertrosa än en stringtrosa och därför är stringtrosor ofta dyrare? Eller att märket Sunflair återvinner polyamid för att skapa deras badplagg? Poängen här är FRÅGA expediten hur processen går till bakom varan. Genom att gör det kan du fatta ett informativt beslut.

3. Följ instruktionerna i skötseln. När du köper en vara läs igenom tvättråden och eventuella extra instruktioner. Då vet du vad som förväntas av dig i skötseln av plagget. Det är viktigt att följa företagets skötselråd för att maximera plaggets livslängd. På det sättet spar du pengar och på miljöns resurser. Tänk även på att lyssna på eventuella råd och tips expediten har. Får du inga råd kan du alltid fråga! Ett tips här är att undvika användningen av sköljmedel när du tvättar kläder. Det är skadligt för miljön, det nöter på tyget samt att det kan skada elastanet som finns i många plagg.


Till dig som tagit dig så här långt i texten vill jag säga: Bra jobbat att du tar ditt ansvar som konsument och informerar dig själv i hur man handlar hållbart!

Vi på Viva Viktoria jobbar alltid efter dessa punkter då vi vill minska påverkan på miljön men också självklart för att vi vill att våra kunder ska kunna ha våra produkter en lång tid! Men dessa råd kan ni använda och tänka på vart ni än handlar!


23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vart du kan handla framöver...

Kära underbara kunder, TACK för den här tiden! Här kommer ett gäng underbara butiker med bra sortiment & service: UPPLANDS VÄSBY, TROS-SHOPEN LULEÅ, IA DAMUNDERKLÄDER NORRKÖPING, BODYLINE PITEÅ, SHOP

Comments


bottom of page